Het kleine duiveltje genaamd hooikoorts.

Hello everyone!

Terwijl het zonnetje volop buiten schijnt, zit ik lekker op mijn terrasje dit artikel te typen. Ooh laat de zomer maar komen want ik ben er klaar voor!

Enkele dagen geleden kreeg ik het idee om dit artikel te schrijven. De titel zegt het allemaal, vandaag gaan we het hebben over het kleine duiveltje, het vervelende aanhangsel: hooikoorts.

hooikoorts,pollen

Wat is hooikoorts?

Volgens Wikipedia is hooikoorts “een vorm van allergische rinitis (of aandoening van de neus) die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel van planten, vaak grassen of boomsoorten”. Ons lichaam reageert overgevoelig op op het stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen die in bloei staan. Dit stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd: het zijn de witte stofjes, soms zelfs plukjes, die je ziet vliegen in de lucht waardoor we ze inademen.

Waardoor ontstaat deze overgevoeligheidsreactie? Ons afweersysteem is in de war en wilt ons “beschermen” maar weet niet hoe. En zo komen de klachten naar buiten.

Wanneer loopt het hooikoortsseizoen?

Het hooikoortsseizoen begint vrij vroeg al, namelijk in januari (!). De eerste plantjes beginnen dan al te groeien waardoor ze stuifmeel verspreiden. Het seizoen stopt in september, wanneer de meeste planten hun bladeren verliezen en geen stuifmeel meer kunnen verspreiden. De topmaanden zijn april,mei,juni en juli.

Komt hooikoorts veel voor?

Ja, de laatste jaren komen er meer en meer gevallen van hooikoorts voor. In het “magUZA”, zorgmagazine van het UZA, staat er dat 1 op 6 Belgen (ongeveer 17%) aan hooikoorts lijd. In Nederland zijn er naar schatting 15% mensen die lijden aan hooikoorts. En deze cijfers blijven jaar na jaar oplopen …

Typische klachten

  • Lopende neus (die overgaat in een verstopte neus)
  • Niezen
  • Jeukende, roden ogen die voortdurend tranen
  • Moe/koortsig gevoel
  • Benauwdheid
  • Jeukend verhemelte
  • Hoesten
  • Pijnlijke keel

Mijn eigen ervaring

Ik heb er een BLOEDHEKEL aan. Hooikoorts werd bij mij vastgesteld op mijn 12de, toen ik net in het middelbaar begon. Mijn middelbare school bevond zich vlak naast een fort en zo zijn de poppen aan het dansen gegaan. Ik begon plots veel te niezen, rode ogen, jeuk aan mijn traanheuveltje, droge keel en ga zo maar door.
Ik ben hiervoor niet naar de dokter geweest, ik ben de apotheker binnen gewandeld en de apothekares had meteen door wat er aan de hand was. Ik zou wel eens naar de dokter gaan was mijn excuus. Nooit van gekomen.

Sinds ik naar Montenegro ben verhuisd is mijn allergie alleen nog maar verergerd. Ik woon op het platteland, met niets anders dan groene velden om me heen. Do I need to say more? Vorig jaar was het zelfs zo erg dat ik 2 weken gewoon niet mijn huis uitkon omdat ik last kreeg met ademen. Om van niezen en rode ogen nog maar te zwijgen.

Medicatie

In België had ik er wel last van, maar met de nodige medicatie was dit al veel minder. Hier heb ik ondertussen 4 soorten medicatie verwisseld en ben ik nu aan de 5de die de dokter heeft voorgeschreven: pilletjes in combinatie met calciumtabletten. Of het gaat helpen is nog de vraag ..

hooikoorts,pollenTips en tricks

Dit zijn enkele tips die ik zelf toepas om het mezelf een beetje makkelijker te maken:

  • Draag altijd een zonnebril als je naar buiten gaat
  • Begin op tijd met je medicatie
  • Neem ALTIJD zakdoeken mee (je weet nooit wanneer je weeral moet niezen)
  • Wrijf niet in je ogen. In plaats daarvan spoel je ze met lauw water of leg er een nat washandje/watteschijfjes op je ogen
  • Komkommerschijfjes helpen ook tegen het afkoelen van je branderige ogen
  • Verlucht je huis s’morgens: er is dan minder stuifmeel zelf
  • Maai zelf niet het gras of ga niet naar buiten wanneer het gras wordt gemaaid
  • Drink zoveel mogelijk water zodat je geen geïriteerde keel krijgt
  • Probeer zoveel mogelijk te vermijden om overdag naar buiten te gaan. Het beste is om pas in de vooravond. wanneer de zon ondergaat, naar buiten te gaan
  • Verse thee van brandnetels helpt de symptomen een beetje onder controle te houden

De pollenkalender

Een pollenkalender geeft je meer informatie over welke plantenallergenen er in welke periode van het jaar aanwezig zijn. Zo kan je zelf zien wanneer jouw kritische periode is (als je weet welke planten jouw allergie triggeren) of zelf uitvissen welke allergenen jouw allergie verwekken (als je weet in welke periode jouw hooikoorts het ergste is).

Klik hier voor de Belgische pollenkalender en hier voor de Nederlandse.

Hopelijk hebben jullie er wat aan gehad (als je zelf allergisch bent) of iemand kent die kampt met deze allergie.

Heb jij last van hooikoorts? Hoe ga jij hiermee om?

Tot de volgende post,

See you soon!

Natasa.

10 gedachtes over “Het kleine duiveltje genaamd hooikoorts.

    1. En hoe gaan zij er mee om? Ook medicatie of hebben ze misschien enkele tips hiervoor? Altijd welkom 🙂 Ooh, dat klinkt als iets voor mij! Ik kom eens een kijkje nemen 🙂 Liefs! x

      Like

Plaats een reactie